• home
  • Design kontor
    • Husk disse 10 ting
    • Matter
    • Systemhimling
    • Glassvegger
    • Folie på glass
    • gulv
      • gulvguiden
      • Vegg-til-vegg tepper
      • Teppeflis
      • Heltregulv
      • Parkettgulv
      • Bambus
      • Laminatgulv
      • Gummigulv
      • Kork
      • Vinylgulv
      • Linoleum
      • Fliser
      • Slipt betonnggulv
    • Trinnlyd
    • Kontorbelysning
  • Kontakt
  • Blogg

vinylgulv og vinylfliser

 

12 Fakta om vinylgulv i kontorlokaler

  1. Akustikk: Vinylgulv har begrenset akustisk demping på grunn av det er tynt. Vinylfliser har en hard overflate noe som sender mye av lyden tilbake. Riktig gulvunderlag vil hjelpe.
  2. Trinnlyd: Vinylgulv fås med med 19 dB trinnlyddemping, men det finnes firmaer som selger dem som rene akustikkgulv.
  3. Slitestyrke: Vinylgulv i god kvalitet er meget sterkt. De beste gulvene har en slitestyrke på 33 AC 5.
  4. Vedlikehold: Meget lett å vedlikeholde ettersom det har en glatt overflate. Ofte holder det med støvsuging og flekkfjerning med fuktig klut.
  5. Gulvunderlag: Ja, hvis det er klikkvinyl. Fuktsperre trengs ikke. Gulvunderlag kan ikke brukes under vinyl på rull.
  6. Slipes: Nei, men gulvet kan bones hvis det blir slitt.
  7. Vannsøl/våtrom: Vinyl som er sveiset sammen kan brukes i alle rom, også på badet. Vinyl som er godkjent for våtrom er 100% vanntett. Klikkvinyl tåler også vann, men er ikke godkjent for våtrom på grunn av at vann kan renne ned i samlingene. 
  8. Undergulv: Vinyl kan legges på de fleste undergulv. Noen ganger kan vinyl legges ovenpå eksisterende gulv (pass på gulvhøyden, spesielt ved dører).
  9. Pris: Vinylbelegg fra kr. 100 pr. kvm. pluss lim og legging. Klikkvinyl fra kr. 260 pr. kvm. pluss eventuelt gulvunderlag og legging.
  10. Gulvtykkelse: 1,5 mm. pluss eventuelt gulvunderlag.
  11. Størrelse: Klikkvinyl fås i alle størrelser, vinylbelegg er mellom 1,2-5 m. bredde, og fra 15 til 25 m. lengde.
  12. Gulvvarme: Vinyl tåler gulvvarme, men overflatetemperaturen må ikke overstige 27 grader. Sjekk alltid produktbeskrivelsen.

     

     Vinylbelegg våtrom

Vinylgulv er laget av syntetiske materialer og kan brukes som membran i våtrom hvor man sveiser gulvet sammen så det er vanntett. Dette gjør vinyl unik i forhold til andre gulv. 

 

Vinylbelegg-oppbygging

Vinyl er et gulvbelegg som består av en myk bakside og en slitesterk, hard overflate.

  • Overflate: Lakk eller polyuretan.
  • Slitelag: Ca.0,5 mm.
  • Design: Trykket mønstersjikt.
  • Bærelag: Kompakt vinyl.
  • Nederste lag: Trinnlydsgulv fås med skum, gummi eller korkbakside.
  • Montering: Klikkgulv legges flytende på gulvunderlag. Vinyl på rull limes til undergulvet.

 

 

Bildet under viser hvordan et vinylbelegg kan bli kombinert med flere farger. 

 

Slitestyrke og bruksklasser

Gulvene klassifiseres i forhold til slitestyrke og bruksområde i henhold til en EN/ISO-standard i klassene: Boligmiljø – klasse 21-23, Offentlig miljø – klasse 31-34 og Industri – klasse 41-43. Sjekk alltid leverandørens tekniske datablad.

AC3 31 Moderat: Hotellrom, konferanserom, avdelte kontorer ol.

AC4 32 Vanlig: Klasserom, mindre butikker ol.

AC 5 33 Kraftig: Korridorer, butikker, skoler, kontorlandskap, utstillingslokaler ol.

AC 6 34 Meget kraftig: Flyplassterminaler, flerbrukshaller, banklokaler, supermarked og ol.

 

Bildet under viser grå vinyl som står i stil med vegger i gråtoner. 

Se flere bilder av vinylgulv, eller les andre artikler om gulv, linoleumsgulv, bambus eller slipt betong.

Design 

Vi kan dele vinyl opp i 2 kategorier, den ene er vinylbelegg, den andre er vinylklikk, også kalt vinylfliser. Vinylbelegg blir oftest brukt på kontorer, mens vinylklikk blir brukt mest i private hjem. Begge typer kan imidlertid brukes begge steder.

Vinylbelegg fås i mange typer design, og kan også bli produsert til å etterligne de fleste tresorter. Vinyl kommer også i et bredt utvalg av farger og mønstre. Man kan også kombinere to eller flere typer design, f.eks. for å sette fokus på en møbelgruppe. Mange velger også kombinasjoner av farger og design for å angi retningen man skal gå i, eller for å lage ekstra spill i gulvet. Vinylbelegg kan brukes i trapper, men vær obs på luminanskontrasten (fargeforskjell på kanten av hvert trappetrinn). Vinyl blir ofte montert slik at det rekker ca. 10 cm. oppetter veggen som en erstatning for lister. Vinylbelegg kan brukes på hele vegger, dette blir ofte brukt i kantiner og våtrom, og kan også bidra til kule designløsninger.

 

Noen av trendstilene som kan oppnås ved vinyl

  • Tradisjonelt hardtre
  • Eksotiske treslag
  • Rustikk og tre med preg av bruk og elde
  • Forvitret tre
  • Kalkstein
  • Sandstein
  • Skifer
  • Dekorative geometriske mønstre
  • Sjakkbrett

 

 

 

Sklisikkerhet vinylbelegg

Noen gulvbelegg er glattere enn andre og dette gjelder bla. vinylbelegg. I noen typer rom hvor det er risiko for tilsøling, f.eks. kjøkken og kantiner, er det behov for sklihemmende gulv. Det benyttes en R-skala (knyttet til standarden DIN 51130) for å finne ut hvilken grad av sklihemmende egenskaper et gulv har. Skalaen går fra R10 til R13, og nivå 10 stiller lavest krav til sklihemmende egenskaper.
 
Det finnes to forskjellige metoder for å sikre vinylbeleggets sklihemmende egenskaper. Belegget kan enten tilsettes harde partikler, eller man kan gjøre overflaten på gulvet ujevn med knotter i overflaten. De to metodene kan også kombineres. Integrerte sklihemmende partikler i vinylbelegg består som regel av mineraler (aluminium, kvarts, karborundum) eller glass. De mest holdbare produktene har sklihemmende partikler i hele slitesjiktet på 0,7 mm. Sklisikre gulv skal være gangvennlige uten at det går ut over vedlikeholds- og renholdvennligheten. Hvis gulvet ikke blir vedlikeholdt eller rengjort korrekt kan det føre til ødeleggelse av gulvets sklihemmende egenskaper. Man bør unngå bonevoks og polish som kan redusere gulvbeleggets sklihemmende egenskaper.
 
I lokaler som er utsatt for vannsøl eller annet som kan gjøre gulvet glatt kan man med fordel bruke belegg som oppfyller klasse R12.
 
Alle gulvbelegg kommer med FDV-dokumentasjon. Denne beskriver produsentens anbefalinger når det kommer til daglig og periodisk rengjøring. Hvis man velger å bruke skuremaskin anbefales det å bruke myk børste eller rød pad. Gulv i enkelte områder med mye søl som f.eks. i storkjøkken eller kantiner kan dekkes med vann og et nøytralt  rengjøringsmiddel (pH 7 – 8,5) som skal virke i noen minutter før det tørkes opp.
 
Vinyl egner seg bra til storkjøkken, men det er viktig å velge et belegg med sklisikkerhet.
 

 

Lister

Lister kommer i mange størrelser, farger og forskjellig materialer, som plastikk, gummi (som rulles på), eller forskjellige tresorter. Noen lister er overtrukket med et trykket mønstersjikt slik at det ligner på tre. Hvis man ikke finner den fargen man ønsker, kan listene males. Listene bør i så fall males før montering, og gis et strøk etter montering for å dekke skrue- eller spikerhull. Hensikten med lister er å avslutte gulvet, men også å beskytte veggen ved vasking og støvsuging.

Listene kan være slik at de enten matcher veggfargen, gulvfargen eller karmlistene. Hvis man vil fremheve gulvet burde man velge lister som står i stil med gulvet. Med vinyl på rull er det ofte slik at man legger vinyl ca. 10 cm oppetter veggen i stedet for å montere lister. Man kan da også benytte seg av en avsluttende list, se link, men dette er ikke nødvendig.

 

 

Montering av vinylbelegg

Vinylbelegg monteres raskt og legges ut omtrent som et gulvteppe. På større områder skal det limes og sveises. Mål opp rommet så nøyaktig som mulig før leggingen begynner. Belegg i bane bør legges den veien som lyset faller inn i rommet. Undergulvet må være tørt og rent, selv små sandkorn kan gi ujevnheter

Videoen under viser hvordan man legger vinylbelegg.

 

Vinylfliser

Vinylfliser som blir klikket sammen på sammen måte som feks. parkett har blitt populært, noe som har gjort at  produsenter som Tarkett har utviklet et stor varesortiment med et bredt utvalg av farger, mønstre og fasonger. Vinylfliser kan også brukes på vegger.

Vinylklikk brukes ofte som et alternativ til naturstein, keramiske fliser eller til og med heltre. Ny teknologi gir muligheten til å lage vinylgulv med tekstur og utseende så realistisk at de kan forveksles med ekte, hardt, keramisk eller steingulv.

Det er ikke mangel på fargevalg når det kommer til vinyl. For utseende inspirert av naturlige materialer som hardved, stein og skifer, finnes det nyanser av hvit, beige, rød, oransje, brun, grønn, blå og grå. Vinyl kan også ha geometriske mønstre. Svart og hvitt sjakkmønster er også populært.

Under ser du klikkvinyl. Design på slikt gulv kan ligne på de flest tresorter.

 

Gulvunderlag til vinylfliser

Vinylfliser skal helst ha gulvunderlag hvis flisene ikke er limt til underlaget. Fuktsperre er ikke nødvendig ettersom gulvet ikke blir skadet av fukt. Samlingene på klikkvinyl er sterke, og sjansen for at gulvet sprekker opp på grunn av ujevnt underlag er liten. Gulvunderlaget er også laget slik at man ikke skal høre gulvet klappe mot underlaget når man går på det, og samtidig forbedre akustikk og trinnlyd. Det er viktig å sikre at gulvunderlaget holder til gangtrafikken i lokalene gulvet legges i. Det finnes mange forskjellige typer gulvunderlag med ulike egenskaper. Det er derfor viktig å alltid forhøre seg med fagfolk ved valg av gulvunderlag.

 

Montering av vinylfliser

Vinylfliser monteres på samme måte som parkett, med gulvunderlag. Forskjellen er at man ikke trenger å tenke på fuktsperre ettersom vinyl ikke er et organisk materiale, og derfor ikke blir skadet av vann eller fukt.

Videoen under viser hvordan man skifter en vinylflis. Metoden kan også brukes på andre typer gulv.

Videoen under viser hvordan man legger Pergo vinylfliser.

Vedlikehold

Vinylgulv med PUR overflatebeskyttelse trenger ingen førstegangspleie, og vinylfliser leveres også gjerne ferdig overflatebehandlet. PUR (polyuretan) er en herdeplast som gir belegget en tett og porefri overflate.

Noen vinylgulv kommer uten overflatebehandling fra produsenten og disse må påføres polish eller tilsvarende umiddelbart etter installasjon. Etter dette utføres periodisk vedlikehold regelmessig (hvor ofte kommer an på hvor mye trafikk gulvet utsettes for). Vedlikehold foregår ved at en rengjøringmaskin fjerner overflatebehandlingen før man igjen behandler gulvet som om det var nytt med ny overflatebehandling.

Hvis vinylgulvet får flekker kan disse fjernes ved bruk av syntetisk rengjøringsmiddel (evt. tilsatt litt salmiakk, rødsprit eller vann tilsatt klorin). Skyll alltid grundig med rent vann etter rengjøring med rengjøringsmiddel. Produsenten eller gulvleggeren vil gi råd om rengjøringmetoder samt hvilke produkter som er best egnet til de ulike produktene. Alle produsenter gir spesifikke vedlikeholdsanvisninger ved salg av sine produkter.

Til daglig renhold av vinylgulv brukes tørr- eller våtmopp med nøytralt vaskemiddel. På større områder kan det brukes rengjøringsmaskin. For å bevare glansen i gulvet og gjøre senere vedlikehold enklere brukes vedlikeholdsvoks.

Hvis gulvet har belegg med PUR overflatebehandling er det viktig å følge produsentens anvisninger slik at ikke overflatebehandlingen blir skadet, men stort sett kan man bruke de samme rengjøringmidlene på PUR som på ubehandlede belegg. Legg alltid opp rengjøringsrutinene etter produsentens anvisninger.

Husk at det er lurt å legge matter i inngangspartier slik at ikke tørr eller våt smuss trekkes inn på gulvet.

For å sikre at gulvet får riktig behandling må man lese gulvets datablad eller byggets FDV (forvaltning, drift og vedlikehold). Rengjøringsrutiner må legges opp etter databladet. Ved kjøp av nytt gulv skal gulvets datablad samles i FDV-dokumentene.

Related Posts

Trinnlyd

Gulv, Ukategorisert

Trinnlyd

slipt betonggulv

Gulv

slipt betonggulv

Fliser

Gulv

Fliser

Linoleumsgulv

Gulv

Linoleumsgulv

Korkgulv

Gulv

Korkgulv

Gummigulv

Gulv

Gummigulv

Bambusgulv

Gulv

Bambusgulv

Laminatgulv

Gulv

Laminatgulv

Parkettgulv

Gulv

Parkettgulv

Heltregulv

Gulv

Heltregulv

Vegg-til-vegg teppe

Gulv

Vegg-til-vegg teppe

Teppeflis

Gulv

Teppeflis

Telefon nr.: 950 56 598 Epost: claus@salke.no Adressa: Sørlivegen 4, 1925 Blaker Vanlig kontortid  Mandag til fredag 7-16.00 Org nr: 912 799 328
Vi bruker informasjonskapsler på nettstedet vårt for å gi deg den mest relevante opplevelsen ved å huske dine preferanser og gjentatte besøk. Ved å klikke på "Godta", samtykker du til bruk av ALLE informasjonskapslene.
Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT